Eerste afgeronde speltherapietraject.

Afgelopen week mocht ik mijn eerste speltherapieproces in mijn loopbaan als zzp speltherapeut afronden. Het meisje kwam deze week voor de laatste keer. Voor het afscheid had ze voor mij een tekening gemaakt. Voordat ik het open mocht vouwen vroeg ze me of ik de film ‘Encanto’ had gezien. Ja, dat had ik. Encanto is een film over een familie waarbij vrijwel elk familielid een magische kracht krijgt als het de leeftijd van vijf jaar bereikt.

Toen ik had bevestigd dat ik de film had gezien mocht ik de tekening openvouwen. Ik was onder de indruk van hoe goed lijkend ze het karakter had getekend, ik herkende haar direct! Ik was echter de naam vergeten en zei dat ook tegen het meisje. ‘Het is Dolores’ zei ze tegen mij. ‘Weet je wel welke kracht Dolores heeft?’ Dat wist ik nog wel: ‘Dolores kan heel goed horen, zelfs van mijlenver afstand hoort ze alles.’ “Ja” zei ze “Dolores kan heel goed horen en daarom heb ik precies haar uitgezocht om te tekenen. Goed kunnen horen past bij de therapie.”

Dat raakte mij. ❤️

Wat een mooi compliment gaf ze mij hiermee.

Samen ontdekten we dat ze op de tekening Dolores ook grote ogen had gegeven. ‘Het lijkt wel alsof jouw Dolores ook heel goed kan zien.’ Dat beaamde ze.

Kinderen willen gehoord, gezien en begrepen worden. Als je zelf kinderen hebt of met kinderen werkt herken je het vast:

‘Mama, ik wil je wat vertellen!’
‘Papa, kijk eens wat ik kan!’
‘Juf, kom eens kijken wat ik heb gemaakt.’

Ook het spelen van verstoppertje en kiekeboe zijn spelletjes waarbij een kind bezig is met het gezien worden.

In speltherapie is het luisteren naar wat het kind te vertellen heeft en het kind zien en accepteren voor wie hij is erg belangrijk. Daarnaast ben je als speltherapeut ook toeschouwer en deelnemer aan het spel van het kind. Het zien en aanhoren van het spel van het kind en proberen dit te begrijpen, daar draait het in speltherapie om. Spel is de taal van het kind. In het spel uit een kind zijn innerlijke belevingswereld, zijn gedachten, gevoelens, behoeften en wensen. Door te spelen kan een kind nieuwe vaardigheden aanleren en oefenen met nieuw gedrag. In het spel kan een kind de gebeurtenissen uit zijn dagelijks leven verwerken. Als speltherapeut help je een kind hierbij. Je ondertitelt (net als op televisie) het spel en geeft het kind zo woorden die zijn innerlijke belevingswereld beschrijven.

Ik mocht een tijdje meelopen met dit meisje en deel uit maken van haar levensverhaal. Ik mocht naar haar luisteren en haar zien en proberen te begrijpen. Ze zit nu weer lekker in haar vel en heeft geen speltherapie meer nodig. Ze kan nu zelfstandig haar kwaliteiten en talenten verder ontdekken en ontwikkelen. Haar creatieve talent is in ieder geval al zichtbaar geworden, want wat heeft ze Dolores prachtig getekend. 🥰

Geplaatst met toestemming van het meisje en haar ouders.